Bo på lantgård

Dela en naturupplevelse med hela familjen!

Dela naturupplevelsen

Dela en naturupplevelse med familjen. Vi tillhandahåller ett boende med alla bekvämligheter och mer därtill. Lägenheten har självhushåll med modernt kök men det är också nära till den lokala pizzerian den dagen ni vill äta ute.

På Grimstorps Herrgård bedrivs ett så kallat extensivt jordbruk med KRAV-godkänd nötköttsproduktion som huvudsaklig näringsgren. Vi erbjuder också fiske i privat sjö samt jakt. I vår närmiljö finns även mängder av utflyktsmål och exempelvis möjlighet till turridning, kanotpaddling och på vintern även utförsåkning. På Sägnernas hus dansar du till flera av Sveriges största dansband, året om.

För dig som vill bo på lantgård så har vi skapat de bästa av förutsättningar. Här stortrivs barnen med närhet till både djur och natur, skog, hagmark och vatten.

Våren på Grimstorps Herrgård

Nu ska vårsådden i jorden och på Grimstorp odlar vi framförallt vall (gräs) som blir till foder för djuren på vintern. Jorden som plöjdes under hösten harvas först för att finfördela jordskockor och skapa en fin såbädd. Därefter sår vi och så avslutar vi med att välta (packa såbädden så att fröna får bra kontakt med jorden).

Våren är också den tid på året då våra kor kalvar. Nya individer tar nu sina första stapplande steg ut i världen och livet börjar på nytt.

På våren leker även abborren och gäddan och vårfisket i Grimstorpsjön bör man inte missa.

Sommaren på Grimstorps Herrgård

Nu släpper vi ut korna på sommarbete och kan därigenom lägga det mödosamma arbetet med utfodring åt sidan för en liten tid. Men nu står givetvis annat på schemat. Stängsel måste gås över, ekonomibyggnader rustas och renoveras och viktigast av allt, skörden av foder inför kommande vinterhalvår.

Först slås gräset av med en så kallad ”slåtterbalk”. Sedan läggs vallen i strängar som plockas upp av en maskin som balar och plastar in gräset så att det blir det ensilage. Kanske har du sett ”rymdäggen” längs med vägarna någon gång, på någon åker? Detta är lufttäta ensilagebalar som sedan öppnas och ges till korna på höst och vinter.

Sommaren är också en tid för skogspromenader, bärplockning, kanotturer, bad och fiske här på Grimstorp.

Hösten på Grimstorps Herrgård

Under hösten separeras tjuren ifrån kvigkalvarna för att undvika inavel. Detta är också den tid på året då störst del av djuren går på slakt.

Åkrar plöjs upp och gödsel sprids inför kommande skördesäsong.

Älgjakten går av stapeln och den sista svampen plockas. Under hösten tar också arbetet i skogen sin början.

Vintern på Grimstorps Herrgård

Korna är nu tillbaka från sommarbetet. Stora mängder foder ska fördelas ut till dem och nu kommer vi närmare årets kalvar som har vuxit sig ganska stora.

Vintern är också en tid för skogsarbete då bärigheten i marken är så pass hög så att den tål skogsmaskinernas tyngd. Granen ska heller inte avverkas i varmare temperaturer än max 5 grader för att undvika rotröta.

På sjön åker man långfärdsskridskor eller pimpelfiskar och i skogarna runt omkring kan längdskidor med fördel användas. Möjlighet finns även att åka nerför hos Mullsjö Alpin och den återkommande julmarknaden på Sägnernas hus hör även den vintern till.

Boka eller gör en intresseanmälan!